Miljan Vukovljak sa pobedničkim peharom EHF kupa (©AFP)
Miljan Vukovljak sa pobedničkim peharom EHF kupa (©AFP)

Šta očekuje Vojvodinu naredne sezone u Evropi?

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.06.23. | 08:06

Posle dominacije u EHF kupu, gol-razlike +57 na 11 utakmica, pred Novosađnima je korak više - Liga Evrope, a put do nje verovatno vodi preko kvalifikacija koje su na programu već krajem avgusta i početkom septembra

Rukometaši Vojvodine dominantno su stigli do titule u EHF kupu. Na 11 utakmica, ne računamo pobeda od 10:0 protiv Kremsa za zelenim stolom, gol-razlika je +57. Italijanski Briksen, austrijski Krems, dva norveška kluba, Arendal i Nerbo, slovenačko Gorenje iz Velenje i švedski Alingsos bili su prepreke koja je četa Borisa Rojevića preskočila na put do istorijskog rezultata, premijernog međunarodnog trofeja za klub sa Slane bare i prvog za srpski muški rukomet posle 22 godine, kada je Jugović iz Kaća sa Arpadom Šterbikom bio pobednik Čelendž kupa.

Uprava Novosađana protekog leta je odlučila da se spusti iz Lige Evrope do slabijeg takmičenja, EHF kupa. Teško bi Novosađani prošli kvalifikacije za grupnu fazu. To se na kraju pokazalo kao dobar potez. Ekipa i klub su rasli, osvojili trofej i sada se pred Lalama šire vidici, spremni su da se okušaju u jačem takmičenju.

Izabrane vesti

Naredne sezone cilj je Liga Evrope, mnogo kvalitetnije takmičenje u kome igraju i timovi iz najačih liga - Nemačke, Francuske, Španije, Danske, Portugalije... Naredne sezone se Liga Evrope proširuje sa 24 na 32 ekipe. I dalje je nepoznato sastav grupa, to će biti odlučeno verovatno narednog meseca. Srbija je dosad imala užasan EHF koeficijent, bili smo na tek 26. mestu. Ispred na su bile „velesile“ Belgija, Grčka, Turska, Finska... Rezultati Vojvodine, ali i pančevačkog Dinama u EHF kupu (stigao do osmine finala), povećali su srpski rejting, pa nas očekuje sigurno skok za bar pet, šest mesta.

Prema trenutnoj projekciji, Lale kao šampion Srbije bi morale da igraju jedno kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Nije EHF ni blizu tako organizovan i moćan, kao recimo UEFA gde se sve tačno zna, postoji hijerarhija da pobednik slabijeg takmičenja ima mesta u jačem naredne godine. U rukometnom svetu to nije tako. Fukse iz Berlina kao pobednik Lige Evrope, kao i prošle godine Benfika, nema prođu do Lige šampiona. Vojvodina, kao osvajač EHF kupa, nema zagarantovano mesto u drugorangiranom evropskom takmičenju.

Sve će se znati za nekoliko nedelja, ali kao sada stvari stoje, Vošu čeka jedna kvalifikacijska runda koja se igra već krajem avgusta i početkom septembra, mada i dalje postoji šansa da srpski šampion dobije specijalnu pozivnicu za grupnu fazu Lige Evrope. Recimo, za Ligu šampiona ima samo 10 zagarantovanih mesta, a ostalih šest, po (ne)jasnom kriterijumu, dodeljuje EHF.

18.00: (4,40) Ferencvaroš (9,00) Vajpers Kristijansand (1,30)

Prošlog septembra Evropska rukometna federacija je odlučila za promenu u Ligi Evrope. Umesto grupne faze sa četiri grupa sa po šest timova od naredne sezone biće osam sa četiri ekipe. Šesnaest timova biće direktno u grupnoj fazi, a ostalh 32 kluba će morati da prođu jedno kolo kvalifikacija na putu do Top 32.

Po dve najbolje ekipe u svim osam grupa nastavljaju takmičenje i prave se dodatne četiri grupe sa po četiri tima, s tim da se prenose bodovi iz prve faze. Iz novoformiranih grupa, četiri pobednika idu direktno u četvrtfinale, a klubovi koji su bili drugi i treći igraće plej-ofa za plasman među osam najboljih, odnosno klasično četvrtfinale, kod kuće i na strani. Četiri najbolje ekipe, kao i dosad, boriće se za krunu na završnom turniru Lige Evrope. Domaćin će biti naknadno određen. Prošle godine se pehar dodelio u Lisabonu, a ove u Flensburgu.

VOŠIN PUT DO TITULE U EHF KUPU

2. KOLO

Briksen – Vojvodina 23:31

Vojvodina – Briksen 44:27

3. KOLO

Krems – Vojvodina 27:29

Vojvodina – Krems 10:0 službeno

OSMINA FINALA

Vojvodina – Arendal 42:29

Arendal – Vojvodina 37:33

ČETVRTFINALE

Vojvodina – Gorenje 31:30

Gorenje – Vojvodina 26:30

POLUFINALE

Alingsos – Vojvodina 25:24

Vojvodina – Alingsos 32:24

FINALE

Vojvodina – Nerbo 30:23

Nerbo – Vojvodina 23:25



tagovi

RK VojvodinaEHF kupRukometna Liga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara